Schakel met je bedrijf over naar VoIP

Bij het grote publiek is VoIP nog zo bekend. Dat komt onder meer omdat het voor particulieren niet echt van toepassing is, maar afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de sector waarin je gespecialiseerd bent, kan het wel interessant zijn om over te schakelen naar VoIP. Dit heeft namelijk op verschillende vlakken heel wat voordelen. 

Hoe werkt het?

VoIP, ook wel Voice over Internet Protocol genoemd, werkt in principe op dezelfde manier als gewone telefonie. Het grote verschil is dat je geen telefooncentrale gebruikt bij het bellen, maar dat je belt via het internet. De klassieke telefooncentrale wordt in dit geval vervangen door een cloud waarlangs alle telefoontjes lopen. Je belt daarnaast ook naar IP-adressen en niet naar de gekende telefoonnummers. 

Een andere benaming hiervoor is ook wel hosted ip. Zoals hierboven al werd vermeld, is hosted ip niet voor elk bedrijf interessant. Het neemt wel wat tijd in beslag om over te schakelen vanuit de klassieke telefonie en je haalt er pas voordeel uit wanneer je binnen je bedrijf veel moet telefoneren én naar het buitenland. 

Waarom kiezen voor VoIP?

Bellen via het internet kent heel wat voordelen. Een van de grootste voordelen is natuurlijk het financiële luik. Je hebt sowieso al een internetverbinding nodig om je bedrijf draaiende te houden, dus zodra je bent overgeschakeld, heb je veel minder kosten. Zeker wanneer je regelmatig naar het buitenland moet bellen, kan je dit heel wat geld besparen. Bovendien zijn telefoontjes vaak van betere kwaliteit dan wanneer je via de analoge lijn belt.

Daarnaast kan je van overal ter wereld inloggen in het systeem zolang je maar internet hebt. Zo ben je niet verplicht om je privégegevens aan klanten te geven en ben je veel eenvoudiger bereikbaar als werknemer. Een ander groot voordeel is dat je ook bepaalde zaken kan instellen waardoor je net niet gestoord wordt. Wanneer je bijvoorbeeld in een vergadering zit en je krijgt telefoon, kan je instellen dat het telefoontje rechtstreeks naar je collega wordt doorverbonden. Indien je als bedrijf begint te groeien, is het ook heel eenvoudig om met VoIP je hoeveelheid gebruikers op te schalen. Bovendien betaal je enkel voor wat je nodig hebt. 

Belangrijk om te weten is dat je natuurlijk ook wel afhankelijk bent van het internet. Als er bijvoorbeeld een stroompanne is, heb je dus ook geen mogelijkheid om te bellen. Je kan natuurlijk overschakelen naar mobiel internet via je gsm, maar dat is niet altijd even handig. Daarnaast is het een hele investering om je toestellen aan te passen naar VoIP. Bekijk dus op voorhand of het echt interessant en voordelig om over te schakelen op dit systeem. 


VOIP

Voordelen van voip voor ondernemers

Steeds meer ondernemers gebruiken voip (Voice Over Internet Protocol) om op een gemakkelijke en snelle manier te hebben te communiceren met hun klanten, medewerkers enzovoort. Het is zelfs mogelijk om geld te verdienen met voip. Wat de voordelen van voip voor zakelijke telefonie zijn, zullen we je uitleggen in dit artikel.

Gemak

Ondernemers hebben geen ouderwetse telefooncentrale meer nodig als ze via voip communiceren. Ze kunnen zelf op hun account inloggen waar ze ook zijn, en dat geldt ook voor hun werknemers. Iedereen kan dus gewoon thuis werken, zeker ten tijde van de coronacrisis is dat erg gemakkelijk en veilig.

Goedkoop

Over het algemeen is bellen en sms’en via voip veel voordeliger dan rechtstreeks bellen vanaf een vaste of mobiele telefoon (voip mobiel). Er worden geen abonnementskosten in rekening gebracht, de tarieven voor de meeste landen zijn laag en sommige landen kunnen zelfs helemaal gratis worden gebeld.

Wholesale

Voor grote bedrijven met meerdere werknemers, of voor bedrijven die zelf in de telecommunicatie actief zijn, is wholesale een goede optie. Voor wholesale accounts zijn er uitgebreidere opties dan voor accounts van particulieren, de zogenaamde retail accounts. Er zijn vaak verschillende kwaliteiten die aangeboden worden, lagere kwaliteit voor een laag tarief, hoge kwaliteit voor een hoger tarief. Ook is het meestal mogelijk om een onbeperkt aantal calls tegelijk te maken.

Dat is erg interessant voor bijvoorbeeld callcenters. Het is bij wholesale gebruikelijk om via een sip device te bellen, een telefoon die lijkt op een normale vaste telefoon, speciaal ontwikkeld om via voip te bellen. Ook is het vaak mogelijk om via een softphone te bellen, een speciale app die geïnstalleerd kan worden op een computer, tablet of mobiele telefoon.

Reselling

Bij veel voip providers bestaat de mogelijkheid om reseller te worden. Een reseller verkoopt bijvoorbeeld credit aan andere klanten en verdient daar zelf aan. Dit kan erg interessant zijn als een reseller bijvoorbeeld betaalmethodes accepteert die de voip provider zelf niet accepteert.

Whitelabel

Sommige voip providers bieden whitelabel aan. Dat wil zeggen dat iemand minuten inkoopt van deze provider, en deze vervolgens doorverkoopt onder zijn eigen naam en vanaf zijn eigen website. Het is dan voor de klanten niet te achterhalen waar het oorspronkelijke product vandaan komt. Men koopt dus minuten in voor een bepaald tarief en verkoopt het daarna voor een iets hoger tarief. Een groot voordeel is dat de whitelabel-klant niet zelf minuten voor verschillende bestemmingen hoeft in te kopen bij allemaal verschillende providers, hij of zij kan de minuten bij 1 provider inkopen en ze vervolgens doorverkopen.

Tot slot

Het is duidelijk dat de voordelen van voip voor ondernemers talrijk zijn. Behalve dat het veel goedkoper is, kun je er zelfs geld mee verdienen!