Steeds meer ondernemers gebruiken voip (Voice Over Internet Protocol) om op een gemakkelijke en snelle manier te hebben te communiceren met hun klanten, medewerkers enzovoort. Het is zelfs mogelijk om geld te verdienen met voip. Wat de voordelen van voip voor zakelijke telefonie zijn, zullen we je uitleggen in dit artikel.

Gemak

Ondernemers hebben geen ouderwetse telefooncentrale meer nodig als ze via voip communiceren. Ze kunnen zelf op hun account inloggen waar ze ook zijn, en dat geldt ook voor hun werknemers. Iedereen kan dus gewoon thuis werken, zeker ten tijde van de coronacrisis is dat erg gemakkelijk en veilig.

Goedkoop

Over het algemeen is bellen en sms’en via voip veel voordeliger dan rechtstreeks bellen vanaf een vaste of mobiele telefoon (voip mobiel). Er worden geen abonnementskosten in rekening gebracht, de tarieven voor de meeste landen zijn laag en sommige landen kunnen zelfs helemaal gratis worden gebeld.

Wholesale

Voor grote bedrijven met meerdere werknemers, of voor bedrijven die zelf in de telecommunicatie actief zijn, is wholesale een goede optie. Voor wholesale accounts zijn er uitgebreidere opties dan voor accounts van particulieren, de zogenaamde retail accounts. Er zijn vaak verschillende kwaliteiten die aangeboden worden, lagere kwaliteit voor een laag tarief, hoge kwaliteit voor een hoger tarief. Ook is het meestal mogelijk om een onbeperkt aantal calls tegelijk te maken.

Dat is erg interessant voor bijvoorbeeld callcenters. Het is bij wholesale gebruikelijk om via een sip device te bellen, een telefoon die lijkt op een normale vaste telefoon, speciaal ontwikkeld om via voip te bellen. Ook is het vaak mogelijk om via een softphone te bellen, een speciale app die geïnstalleerd kan worden op een computer, tablet of mobiele telefoon.

Reselling

Bij veel voip providers bestaat de mogelijkheid om reseller te worden. Een reseller verkoopt bijvoorbeeld credit aan andere klanten en verdient daar zelf aan. Dit kan erg interessant zijn als een reseller bijvoorbeeld betaalmethodes accepteert die de voip provider zelf niet accepteert.

Whitelabel

Sommige voip providers bieden whitelabel aan. Dat wil zeggen dat iemand minuten inkoopt van deze provider, en deze vervolgens doorverkoopt onder zijn eigen naam en vanaf zijn eigen website. Het is dan voor de klanten niet te achterhalen waar het oorspronkelijke product vandaan komt. Men koopt dus minuten in voor een bepaald tarief en verkoopt het daarna voor een iets hoger tarief. Een groot voordeel is dat de whitelabel-klant niet zelf minuten voor verschillende bestemmingen hoeft in te kopen bij allemaal verschillende providers, hij of zij kan de minuten bij 1 provider inkopen en ze vervolgens doorverkopen.

Tot slot

Het is duidelijk dat de voordelen van voip voor ondernemers talrijk zijn. Behalve dat het veel goedkoper is, kun je er zelfs geld mee verdienen!