Een nieuwe telefoon of nieuw abonnement uitzoeken kan een uitdagende klus zijn. Er zijn zo eindeloos veel opties dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen. De beste plek om te beginnen is waarschijnlijk bedenken welke telefoon je wil hebben. Wil je een Android, Apple of Windows telefoon? De meeste mensen hebben daar hun voorkeur in op basis van andere apparaten of eerdere smartphones en die keuze is dan snel gemaakt. Wie ook een Macbook heeft, zal sneller naar een iPhone kijken. Mensen die vaker werken met Windows en Android zijn eerder geneigd ook een Android smartphone te kiezen.

Telefoon kiezen

Van Android smartphones zijn Samsung telefoons waarschijnlijk het meest in trek. De Samsung Galaxy serie vind je bijvoorbeeld zowel in smartphones als in tablets. Neem bijvoorbeeld de waterdichte Samsung Galaxy S21. Met een scherm van 6,2 inch, draadloos opladen en snel opladen en een geheugen van 128 GB is dit een mooie optie. Je hoeft dan alleen nog te kijken naar een Samsung Galaxy S21 abonnement vergelijken. Maar je kunt natuurlijk ook naar andere Samsung smartphones kijken of kiezen voor een ander merk.

Wie graag een Android wil, kan behalve een Samsung ook kiezen voor een HTC of Huawei bijvoorbeeld. Samsung heeft waarschijnlijk wel het meest uitgebreide aanbod aan Android smartphones. Je vindt verschillende formaten, geheugengroottes en andere specificaties binnen de smartphones van Samsung. Bovendien kun je de unieke Flip en Fold smartphone bij Samsung vinden. Ook Apple heeft verschillende formaten en geheugenopties in de iPhones waar je uit kunt kiezen. Meestal zijn er zelfs een aantal kleurenopties. De opties voor Windows smartphones zijn wat beperkter, maar nog wel voldoende.

Abonnement kiezen

Als je weet welke telefoon je het liefst wil hebben: welk merk, welk formaat, hoe groot het geheugen moet zijn en welke andere specificaties je ook belangrijk vindt – kun je kijken naar een telefoonabonnement vergelijken. Het is hierbij handig om precies te weten welke telefoon je wil, zodat je goed kunt vergelijken. Een abonnement zal bijvoorbeeld snel goedkoper zijn voor een telefoon met minder geheugen – maar je hebt dat geheugen misschien wel nodig. Je moet bij een abonnement vergelijken vooral kijken naar wat je nodig hebt aan data en belminuten.

Als je je smartphone vooral gebruikt voor bellen en tekstberichten sturen via apps, kun je prima af met 2GB per maand. Wie veel gebruik maakt van streamingdiensten of online filmpjes kijkt op bijvoorbeeld YouTube, heeft al snel meer data nodig. Je kunt je huidige dataverbruik in je telefoon vinden onder instellingen, dat zal je een indicatie geven van wat je nodig hebt. Sommige abonnementen hebben een beperkt aantal belminuten. Wie dagelijks zijn of haar moeder een half uur belt, kan beter kiezen voor onbeperkt bellen in het abonnement.