Mobiele telefonie en wandelen

Eén stuk uitrusting heeft onlangs voor een revolutie in de natuur gezorgd en je hebt het gewoon in je zak. Dat klopt, het is je telefoon. Je smartphone kan gemakkelijk dienen als een uitstekend GPS-apparaat. Het is voortdurend op zoek naar satellietsignalen, zelfs wanneer het mobiele bereik mijlenver weg is. Met de juiste app, kan je deze functie in je voordeel gebruiken door je telefoon te veranderen in een betaalbaar en betrouwbaar navigatiemiddel. Ideaal dus wanneer je door de wildernis trekt en wandelt. 

Het is nog steeds enorm belangrijk om basis navigatievaardigheden te kennen en te leren hoe je een kaart en kompas gebruikt, leven we in een wereld waar technologie hoogtij viert. En dit stukje technologie is te handig om aan voorbij te gaan. Het komt vaak voor dat je niet zeker weet hoe ver het volgende kruispunt, de volgende camping of het volgende oriëntatiepunt op je route is. Of misschien ben je er al voorbij zonder het te merken? Ben je nu nog op de goede weg of niet? Want dit voelt niet helemaal goed... en... je begint in paniek te raken. Maar met een GPS-app op je telefoon worden al die vragen in een oogwenk beantwoord. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je de app moet gebruiken, zul je merken dat hij heel handig is om je locatie te bepalen, zelfs tijdens korte dagwandelingen.

“In Nederland heb je misschien niet meteen een GPS apparaat nodig om wegwijs te worden op een van de vele lange Lange-Afstand-Wandelpaden die het land rijk is”, vertelt Sierd van der Bij van Bookatrekking.com, een boekingspaltform voor wandelvakanties en trektochten. “Het Marskramerpad bijvoorbeeld is enorm goed gemarkeerd. Bovendien ben je altijd in de buurt van kleine dorpen en steden. Er is ook altijd bereik. Wij bieden ook trektochten waarbij je meer voordeel van GPS-apparaten kunt hebben, bijvoorbeeld het Manaslu Circuit in Nepal of de K2 Base Camp Trek in Pakistan.